Protetika

Protetika je oblast u stomatologiji koja obuhvata rehabilitaciju (zuba i vilice radi obnove funkcije i estetike). Vrši se nadoknada izgubljenih zuba ili zamena prirodnih za veštačke u cilju postizanja lepšeg osmeha. U tu svrhu koriste se nadogradnja zuba, krunice, mostovi, parcijalne i totalne proteze.

Metalokeramičke krunice

Metalokeramičke krunice se već duži niz godina uspešno koriste kao fiksne protetske nadoknade zuba. Napravljene su od metalne osnove plemenitih i neplemenitih legura (zlata, paladijuma, kobalt-hrom-molibden legure) i keramike (porcelana).

Metalokeramička krunica koristi se u slučajevima kada zub više nije moguće adekvatno rekonstruisati plombom, a ukoliko treba nadoknaditi vise zuba tada govorimo o mostu.

Postupak podrazumeva brušenje odgovarajućih zuba i uzimanje otiska, na osnovu kog zubni tehničar izradjuje krunicu ili most.

Cirkonijumske bezmetalne krunice

Cirkonijum, poznat i kao veštački dijamant, je biokompatibilan materijal od koga se prave bezmetalne keramičke krunice.

Predstavlja vrhunac današnje stomatologije. Prelamanje svetlosti i njihova transparentnost omogućava najprirodniji izgled zuba, gde je estetski efekat u potpunosti ispunjen a njegova čvrstina i otpornost garantuju sigurnost i dugotrajnost. Iz tih razloga pokupile su sve simpatije i puno poverenje pacijenata širom sveta.

Mobilna protetika

Mobilnaprotetika podrazumeva sve vrste mobilnih proteza koje zamenjuju zube koji nedostaju. One nisu fiksirane za vilicu, već se skidaju kako bi mogle da se čiste.

Ove proteze imaju višestruki značaj. One nadoknađuju ne samo zube već I kost koja nedostaje kao I tkiva desni I obezbeđuju podršku mišićima lica.

mobilne proteze

Proteze mogu biti za jednu ili obe vilice kod potpune bezubosti, tj. kompletne proteze ili parcijalne proteze, ukoliko se njima nadoknađuje nedostatak nekoliko zuba.